Семинар за монтажни автомати Siplace

Начало > Събития > Сп. Инженеринг ревю - брой 7, 2007

Siemens A&D EA и Сентилион представиха концептуални новости и практически приложения на машините за монтаж на електронни компоненти

На 10 и 11 септември, в Експо хотел в столицата, Siemens Automation and Drives Electronic Assembly чрез поделението си в Австрия и българската компания Сентилион, организираха среща на потребителите на монтажни автомати Siplace. Събитието откри Йохан Лакнер, генерален мениджър на Siplace за Централна и Източна Европа, като представи информация за икономическата конюнктура в района. Особено внимание лекторът отдели на пазара и производството на електронни изделия, като подчерта стабилния ръст на автомобилната и индустриалната електроника. Последната област г-н Лакнер определи като особено интересна за Siemens A&D EA, поради големия брой клиенти и монтирани машини.

Със съответно 1- и 4-процентен дял от електронното производство в региона България и Румъния са доста назад от лидерите Унгария и Чехия, но според анализаторите, у нас и в северната ни съседка се очаква най-голям ръст през следващите 3 години. Това определя и повишеното внимание на Siemens към българския пазар, подчерта лекторът.

Съвременни тенденции

в електронното производство и съответстващите на техните изисквания Siplace монтажни автомати бе темата на презентацията, която инж. Кирил Генчев, мениджър продажби в Siemens A&D EA, изнесе на български език. Сред основните тенденции той изтъкна стремежа към увеличаване броя компоненти на единица площ, постигането на високи скорости и точност на монтаж, гъвкавата пренастройка при преминаване от един към друг продукт. "Монтажните автомати Siplace са с оптимално съотношение между цена и възможности, осигуряват бързо въвеждане на нови продукти, проследяване на технологичния цикъл (traceability) и нещо, което е много важно за ценово чувствителни пазари като българския - защита на инвестициите", подчерта инж. Генчев. Той представи и новостите при X-серията машини, сред които са новата TwinHead глава, способна да поставя компоненти с размер на фаянсова плочка, 20-сегментната револверна глава с капацитет 80-100 хил. компонента в час, цифровата система за машинно зрение Siplace Vision, интелигентните X-фидери с безжична идентификация, модулът за 3D проверка на копланарността на компонента и възможността за offline тестване на компонентите - много ценна при подготовката за монтаж на нови изделия. Като особено перспективна за българския пазар инж. Генчев представи D-серията, базирана на утвърдени модели, но реализирана с най-нови технологии - Pick and Place глава със софтуерно регулиране на натиска, цифрова визуална система и др.

Серията Siplace

софтуерни решения за отделни производствени линии и цели предприятия бе основна тема в представянето на г-н Егер, продуктов мениджър за софтуерни системи. Сред ключовите предимства на софтуерното портфолио той открои възможностите за виртуално изграждане на нови продукти, средствата за оптимизация на производствения процес, контрола, осъществяван със Siplace Explorer и Maintenance Manager, верификацията на първоначалната настройка и др. В края на първия семинарен ден сервизният мениджър г-н Буххолц запозна гостите със Siplace курсовете за обучение и техните целеви аудитории, а г-н Облох от Rehm Anlagebau представи системни решения за реализация на термични процеси в електронното производство, като акцентира върху модулните пещи VisionX за рефлоу спояване.

На другия ден

програмата на срещата отведе гостите в производствените зали на Сентилион, където "на живо" им бяха представени методите на работа и качествата на Siplace машините. След кратка презентация за дейността на Сентилион, изнесена от инж. Любомир Дойчев, разделени на две групи, гостите от Епик, Телетек, Сет, Фесто, Тераком, Рекоба и др. компании, работещи в областта на електронното производство, последователно се запознаха с организацията на хардуера и софтуера. Едната група можеше да види монтажния автомат Siplace F5H в действие, да се запознаe с начините на зареждане, с начините на контрол и самия процес на асемблиране. Другата се занимаваше със SiPro - софтуера на системите Siplace. Подробни указания даваха представителите на Siemens A&D EA инж. Кирил Генчев и инж. Стефан Ненов.

От Сентилион подчертаха, че машината от пускането й преди три години досега не е била обслужвана аварийно. Само един път е било търсено съдействие по "горещата линия" за изясняване на индикирана грешка. "Гостите се интересуваха от прецизността на машината и експлоатационните й качества, а фактът, че в хода на толкова продължителна експлоатация тя не показва никакви дефекти бе за тях особено впечатляващ, тъй като обикновено при други системи, машините имат нужда от често сервизиране", заяви инж. Дойчев.

Софтуерът SiPro, с който работят в Сентилион и с който гостите се запознаха, е по-стара версия, но от фирмата уверяват, че с приключваното до края на октомври разширение на линията за монтаж, в експлоатация ще влезе и най-новата софтуерна платформа SiPro 3.0. "С готовност ще споделим с потенциалните потребители впечатления от работата си с новия софтуер за програмиране и управление на монтажните автомати Siplace," обеща инж. Дойчев.

 
Новият Специален брой: Иновации за автомобилната индустрия - оборудване и технологии/2024

Специален брой: Иновации за автомобилната индустрия - оборудване и технологии-2024

  ЧЕТЕТЕ БРОЯ ОНЛАЙН

ВСИЧКИ СТАТИИ | АРХИВ

Top