Шато Бургозоне разполага с високотехнологично оборудване от световни производители

Начало > Във Фокус > Сп. Инженеринг ревю - брой 7, 2014

Шато Бургозоне е сред малкото изби в България, разположени непосредствено сред собствените си лозя. Намира се на самия бряг на р. Дунав. Разположена в околностите на гр. Оряхово върху льосова почва с географски координати, подобни на Тоскана, Кот дьо Рон и Бордо, тя има идеални условия за винарство като именитите европейски лозарски райони, заявяват от компанията.

През 2010 г. тук е пуснат в действие най-съвременен винарски комплекс. „В подземията за съзряване на вината се намира оригинална енотека, в която по предварителна заявка се правят дегустации на вина. Предстои пускане в експлоатация на вече изградения в ансамбъла на избата хотелски комплекс с винен СПА център и възможности за винен туризъм.

Както се подразбира от името, избата е тип шато, т.е. тя е разположена на територията на самите лозя. Това, от гледна точка на винопроизводството, е безспорно преимущество, тъй като своевременното преработване на гроздето, веднага след неговото обиране на практика не позволява каквото и да е изменение на неговите характеристики и състав.

Самата сграда, която е оригинално архитектурно съчетание на изба и бутиков хотел, е проектирана и построена на стръмния южен склон над р. Дунав, като избените помещения за съхранение на виното при оптимална температура са ситуирани на два етажа под земята. Важна особеност е, че Шато Бургозоне приема и преработва грозде само от собствените си лозови насаждения, което е най-добрата гаранция за произход и високо качество на суровината”, разказват те.

Капацитетът на избата е 650 000 кг грозде годишно
„Процесът на преработка на гроздето се осъществява от съвременни машини и апарати, произведени от най-добрите в бранша италиански, френски, немски и български фирми. Сред тях се нареждат гроздомелачки, различни видове транспортьори и помпи, топлообменник тип „тръба в тръба”, чрез който се понижава температурата на гроздето, преди да се наруши неговата механична цялост.

Последното е от особена важност за белите сортове грозде, като само по този начин може да се запазят максимално свежестта и плодовостта на гроздовата мъст. Освен това на разположение имаме и голяма петтонна пневматична преса с автоматично регулиране режима на работа.

Този тип преси оказват най-щадящо влияние върху гроздовите зърна, като така се добива перфектно качество при подходящ рандеман. Ферментацията в избата ни протича в нови съдове от неръждаема стомана, позволяващи различни начини на провеждане и контролиране на процесите в зависимост от поставените технологически задачи.

Червената гроздова каша може да ферментира по различни начини, например по класическия метод на обливане или с механично потапяне на шапката на ферментатора, което ни дава възможност за вариативност и получаване на вина с разнородни органолептични характеристики”, описват процесите в избата нейни представители. Постоянният контрол на температурата на ферментационния процес се осъществява от

високотехнологична хладилна централа
която автоматично поддържа желаната и предварително зададената от технолозите температура за всеки един ферментатор поотделно. Обработките и стабилизирането на вината се провеждат с помощта на най-съвременни съоръжения. От тях може да се отличат: наслояващ кизелгуров филтър, шихтов филтър, ротационен вакуум-филтър, предназначен специално за филтриране на гъсти суспензии.

Освен това налични са мембранен филтър за стерилна филтрация на готовите вина и ултраохладител, който се използва за постигане на физична стабилност на продукта по най-съвременни методи.

„Отлежаването на вината става в различни по обем съдове от 2 до 15 т и в дъбови бъчви, което позволява производството на най-висококачествени бутикови вина. За бутилиране се използва линия за студено, стерилно пълнене, осигуряваща абсолютна асептичност на процеса, чиято производителност е 1600 бутилки в час. Допълнителната й връзка с източник на инертен газ, изключва напълно опасността от окисление на виното по време на неговото автоматично разливане в бутилки.

Бутилиращата ни линия дава възможност за голяма вариативност относно видовете опаковки, а именно: обем на бутилките от 0,185 до 1,5 л, начин на затваряне – с коркова, синтетична тапа или винтова капачка, PVC, полиламинатни или калаени капсули, поставяне на един, два или три различни етикета върху бутилката и т.н.”, заявяват в заключение от Шато Бургозоне.



Ключови думи: Шато Бургозоне, винопроизводство, изба, вино, гроздомелачки, транспортьори, помпи, топлообменник



Top