СИАД е надежден партньор за хранително-вкусовата промишленост
• Фирмени публикации • Сп. Инженеринг ревю - брой 7/2018 • 05.11.2018
Невена Сендрева, изпълнителен директор на СИАД България, пред сп. Инженеринг ревю
Отскоро оглавявате компанията СИАД България. Представете се накратко на читателите на сп. Инженеринг ревю.
Отскоро оглавявам компанията, но съм част от нея от януари 2012 г. Професионалното ми развитие в СИАД започна от финансово-счетоводен отдел, тъй като съм икономист по образование. Като финансов директор имах възможност да опозная детайлно всички аспекти на дружеството и на бизнеса с технически газове и тяхното широкообхватно приложение. Професионалната ми ангажираност с корпоративните цели на групата ми позволи да оглавя СИАД България в края на 2017 г. и благодарение на добрия екип от специалисти да инициираме развитието на пълния й потенциал.
От позицията на лидер на пазара, какво е важно да знаят за СИАД вашите настоящи и бъдещи клиенти в областта на хранително-вкусовата промишленост (ХВП)?
СИАД е не само сред лидерите на пазара, доставящи газове и газови смеси, а е и надежден партньор, който е в състояние да предложи на клиентите си ефективни, иновативни и готови за използване решения, водещи до добавена стойност. Нашите приложения могат да подобрят важни аспекти като удължаване на срока на годност и гарантиране на качеството и безопасността на продуктите. Важно е да отбележа, че газовете на СИАД за хранителни продукти са сертифицирани по стандарт FSSC 22000. Ние сме сред първите фирми, работещи в хранителния сектор, която бе сертифицирана по този стандарт, чрез който успяхме да подобрим качеството на предлаганите продукти и услуги за ХВП.
ХВП е област, в която качеството и безопасността са от критично значение. Какви решения предоставя СИАД за преодоляването на най-честите предизвикателства в сектора?
СИАД предоставя разнообразни и надеждни решения в областта на хранително-вкусовата промишленост, всички приложения са работещи и внедрени в производствата на нашите клиенти.
За целите на опаковането на хранителни продукти например, СИАД разработи линия решения, наречени Foodline, изцяло посветена на опаковането в защитна атмосфера. Асортиментът на газовете и газовите смеси Foodline включва азот, кислород, въглероден диоксид и аргон, предназначени специално за използване при хранителни продукти. Те запълват опаковката и способстват намаляване на развитието на микроби, забавят развалянето на храните, както и ензимното и биохимичното разграждане. Така по естествен и безвреден начин се увеличава срока на годност.
Месните продукти, обработените и предварително нарязани меса могат да се запазят пресни за по-дълго време, а производителите на птиче месо могат да постигнат удвояване на срока на годност.
Дори при макаронени изделия и други изцяло натурални продукти без консерванти газовете в голяма степен увеличават техния сок на годност без развитие на спори и плесени. Добавянето на подходяща газова смес позволява постигането на допълнително забавяне на разграждането, подобряване на аромата, свежестта и хранителната стойност, забавя развалянето и понижава транспортните разходи.
Foodline се доставят в специални съдове под налягане с различна вместимост, заедно със съответното оборудване срещу замърсяване, което гарантира качеството на газовете и газовите смеси.
Друга насока, в която СИАД предлага технологични решения, е използването на течен азот при замразяване на хранителни продукти. Този метод осигурява най-бързо охлаждане на храните: течният азот влиза в пряк контакт със замразяваните хранителни продукти, като запазва свойствата им.
СИАД разработи и система от специфични приложения и устройства, които използват азот при бутилиране на напитки, минерална вода, зехтин, олио, вино и други течни хранителни продукти. Става въпрос за устройство, което се монтира между фазата на пълнене и фазата на затапване и позволява да се подаде микроскопична капка течен азот. Капковият дозатор носи множество предимства, между които нарастване на механичната устойчивост на бутилката, възможност да се използва заготовка с по-малък грамаж от материала за производство на бутилката, инертизация на течността в бутилката, която увеличава нейната трайност.
България може да се похвали с голям брой винопроизводители, създаващи продукти на най-високо световно ниво. По какъв начин СИАД подпомага дейността им?
СИАД предлага множество приложения във всички етапи на процеса на винопроизводство – от прибирането на гроздовата реколта до бутилирането. Тяхното бързо и широко внедряване при винопроизводителите е последица от пазарните предимства, които могат да се получат при използване на тези продукти, а именно: подобряване на органолептичните характеристики на виното; подобряване на индивидуалността на някои сортове; защита на продукта във всички фази на процеса на винопроизводство; по-висока ефективност по време на самия производствен процес.
Наред с разнообразното приложение на газовете в сектора в дейности като шоково замразяване, опаковане в защитна атмосфера, инертизиране, стрипинг, контрол на температурата и поддържане на температурната верига, капково дозиране на течен азот и много други, в портфолиото на СИАД са и решения за рибовъдни стопанства. Разкажете ни повече за тях.
Както всички знаем, търсенето на риба от рибарници нараства все повече, особено на фона на притесненията, че морската и океанската риба съдържат вредни елементи вследствие на замърсяването. Въглеродният двуокис е една много добра алтернатива на използването на химически продукти и вещества за неутрализирането на амоняка от рибните останки. Освен това чрез добавка на кислород могат да се увеличат темповете на растеж, гъстотата на рибите в развъдника и производителността на системите за рибовъдство.