Струва ли инженерингът пари?

Начало > Редакционен коментар > Сп. Инженеринг ревю - брой 2, 2007

О, времена! О, нрави!, възкликнал римският оратор и държавник Марк Тулий Цицерон. За развързания си език срещу силните на деня заплатил не само с живота си, но и с публично поругание. Но, това е друга история. Много столетия по-късно, на едно друго място, наречено България, и в коренно различна ситуация мой добър познат използва същите думи във връзка с инженеринговия бизнес в страната. Човекът се чудеше защо мениджърите на различни производствени обекти са готови да платят европейски цени за техника, но не и за инженерингов труд. При положение, че и най-качествените, надеждни и високофункционални технически изделия сами за себе си не биха вършили работа, ако не са оптимално избрани, монтирани, настроени и поддържани по време на експлоатационния си живот. А когато иде реч не за едно отделно изделие, а за цяла система, инженеринговият фактор има още по-голямо значение.

И макар че трайно настанилата се чуждица "инженеринг" обединява цял куп други също толкова сериозно звучащи думи като проектиране, изграждане, монтаж, наладка, пуск в експлоатация, по същество става въпрос за инженерно знание. Далеч надхвърлящо онова от дипломите за висше техническо образование. Или, както каза преди години ветеран професор от нашия факултет на талантлив мой състудент, намерил пътя си в инженерингова фирма: "Вече имаш дипломата. След десет години, ако работиш упорито, може и да станеш добър инженер". Защото, за да подчиниш автоматизационно технологичен процес или да накараш машина да работи, трябват много знания, много опит и инженерно мислене. А, това ствува пари, твърдят представители на бранша - и за времето, в което инвестираш в някого, за да го обучиш, и след това - за да го задържиш.

Сякаш противно на горните размисли, инженеринговият бранш в страната бележи стабилно развитие през последните години. Пак според запознати, най-вече защото утвърдените български фирми отдавна са се доказали на международните пазари и изпълняват проекти по всички точки на света. Където инженеринговият бизнес е високо заплатен. Така че, следвайки простата икономическата логика, според която "нещата", създаващи добавена стойност, струват скъпо, вероятно и ценовата ситуация с инженеринговия бизнес у нас ще се промени. В каква степен и докога? Veritatem dies aperit, или времето разкрива истината!

инж. Амелия Стоименова,

главен редактор
Top