Здравка Дабижева

Начало > Лица > Сп. Инженеринг ревю - брой 8, 2007

управител на ЛД

Управителят на ЛД Здравка Дабижева е сред все още малобройната група дами, дръзнали да се утвърдят на лидерски позиции в традиционно запазения за мъже бранш на машиностроенето в страната. Енергична, амбициозна, професионалист с дългогодишен опит, дама с хъс - са най-честите определения за нея на колеги от бранша. Десетилетия преди да основе днешната утвърдена фирма ЛД, г-жа Дабижева стартира професионалното си развитие в днешния ТУ-София, тогава Машинно-електротехнически институт. След като получава дипломата за машинен инженер, специалност Технология на машиностроенето, Здравка Дабижева влага усилия и време в следдипломна квалификация. Първото й работно място е в Научно-изследователския сектор към МЕИ, където не намира динамиката, която търси и 6 месеца по-късно постъпва във ВТО Машиноекспорт. Следващите две десетилетия Здравка Дабижева посвещава на работата си в дружеството, като заема различни позиции в търговски дирекции и дирекция Маркетинг. За двадесетте години в компанията натрупва опит в работата с производители, търговски фирми и задгранични дружества, както и многобройни бизнес контакти в страната и Европа, някои от които поддържа и до днес. След промените през 1989 г. съвместно с колеги се заема с организиране търговската дейност на фирма Festo при новите пазарни условия, като ръководи търговския отдел на Фесто Машинекс. В края на 1993 г. предприема най-рисковата, по думите й, стъпка в професионалния си живот, основавайки фирма ЛД като партньор за българския пазар на немски и италиански фирми. За най- голям успех от този период г-жа Дабижева счита наред с налагането на фирмата ЛД и въвеждането на продуктите на непознатата тогава италианска компания Camozzi. В отговор на въпроса каква е посоката, в която развива ЛД, г-жа Дабижева заявява лаконично "Разширяваме и партньорската, и продуктовата гама". По-отношение на предизвикателствата пред българския бизнес във връзка с членството ни в ЕС, г-жа Дабижева е категорична, че ЛД е подготвена за новите бизнес условия и че само с компетентно обслужване би могъл да се спечели и задържи един клиент.

Определям себе си като

амбициозен човек, който не приема рутината и спокойствието.

Предизвикателствата ми -

това е всичко ново - техника, технологии.

Силните ми страни са

последователност и упоритост.

Слабостите ми -

толерантна съм към хора, които не го оценяват и заслужават.

Шансът ми е

да се родя и израсна в семейство, което ми е дало много, да работя това, което ми допада, и с хора, от които непрекъснато съм се учила, да пътувам по света.

Опитът -

събиран е с годините от успехи и грешки. Пъзелът все още не е подреден.

Равният шанс,

за съжаление, според мен не съществува. Вярвам, че всеки има своя шанс и трябва да го използва, дори като рискува, за да не съжалява след време.

Трудните решения са

да се разделям с хора, които не са оправдали доверието ми.

Колегиалността

е задължителна.

Бизнес развитието

следва да е непрекъснато.

Членството в ЕС

налага правилата на лоялната конкуренция и улеснява дейността на фирмите, които ги спазваме.

Основните предпоставки за успех днес

са акуратност, качество и бързина на обслужване - всички се борим за клиенти и се състезаваме с времето, а пазарът рано или късно наказва тези, които не предлагат най-доброто и не изпълняват обещаното.

Не бих подвела

хората, които ми вярват и разчитат на мен.

Жените в машиностроенето,

които с работата си ежедневно доказват, че не се различават и не отстъпват на мъжете в бранша, са уважавани и подкрепяни.

Инвестицията в образование

е най-добрата инвестиция. Трябва да бъде приоритет както на обществото, така и на семейството. В последните години по-голямата тежест се пада и поема от семейството.

Удовлетвореността -

това, което те удовлетворява днес, не трябва да те удовлетворява утре. Самооценката, която не трябва да премине в самодоволство. Ако се случи - това е началото на края...

За да успеят младите колеги,

трябва да имат ясни цели и реална преценка за възможностите си, да търсят предизвикателства, да работят това, което ги удовлетворява, и да използват всяка ситуация, за да натрупват знания и опит.

Професионалната ми мечта -

всяко нещо, което все още не съм осъществила. Мечтите са мечти, докато не са реализирани. Следват нови мечти...

Един прекрасен ден

ще имам повече свободно време за хората и нещата, които обичам.

Бих си пожелала

много здраве и сили, за да приемам предизвикателствата на живота.

 

 Ключови думи: ЛДTop