44 септември 2022 l ИНЖЕНЕРИНГ РЕВЮ машини хранене и дългосрочни периоди на частично или цялостно затваряне на тези обекти. Функции и специфики на вторичното опаковане Вторичното опаковане има две ключови функции – осигуряване на допълнителна защита на първичните опаковки и контейнери и улесняване на складовото им съхранение. Вторичните опаковки трябва да позволяват лесно, удобно и сигурно обединяване на единични консерви, например в кашони, стекове, тарелки с твърда подложка и найлонова обвивка и т. н. Възможностите за плътно и стабилно подреждане на тези складови единици една върху друга върху стелажи или палети в зависимост от наличното пространство до голяма степен определя дизайна на вторичната опаковка и използваните за целта материали. В зависимост от типа на продукта често пъти потребителите закупуват директно вторична опаковка с няколко единични контейнера вътре, например стек бира. Ето защо в такива случаи вторичното пакетиране трябва да носи всички отличителни маркетингови белези на оригиналното изделие като търговска марка, цветова схема и др., за да е достатъчно атрактивно за клиента. При по-ниски обеми на поръчките и доставките в малките и средни предприятия вторичната опаковка нерядко изпълнява функциите и на третично пакетиране, което е предназначено основно за подсигуряване на транспортирането до крайния потребител. Когато обединените единици за съхранение минават през междинно звено като складов, логистичен и дистрибуционен център, се прилагат различни стандарти за унифициране по дизайн, форма и размер на вторичните опаковки, за да е по-лесно за операторите на съоръжението да обработват потоци от различни производители с едно и също автоматизирано оборудване, например палетизиращи системи, роботи и клетки. Потребностите от подобно унифициране значително нарастват през последните години в контекста на експоненциалния ръст на онлайн пазаруването и електронната търговия, допълнително стимулирани от пандемията. Вторичните опаковки за консервирани храни обикновено се състоят от няколко отделни компонента, изработени най-често от картон, хартия, пластмаса и найлон, целофан или термосвиваемо фолио. Освен популярните кутии и кашони, разпространени са вариантите с твърда картонена подложка, разделители, скари, дръжки, усилващи вътрешни конструкции и външна обвивка от фолио. В зависимост от формата и размерите (височината и диаметъра) на консервата в различните складови единици могат да бъдат побрани и различен брой единични опаковки, но по правилно една вторична
RkJQdWJsaXNoZXIy Mzc3Mjk=