Инженеринг ревю бр. 6/2022

ИНЖЕНЕРИНГ РЕВЮ l септември 2022 45 опаковка винаги съдържа повече от едно изделие в индивидуален контейнер. Типове материали, дейности и оборудване Най-използвани за вторична организация на консервирани храни в глобален мащаб са кутиите и кашоните от велпапе или гофриран картон, поради компактната и правилната им геометрична форма и относително високата здравина и устойчивост, която осигуряват както при складиране и транспортиране поотделно, така и в палети. Термосвиваемите найлони и фолиа могат да се използват и самостоятелно за помалък брой продукти, но при повече консерви в пакет се залага на твърда долна подложка, която да подсили конструкцията. Стреч фолиото също е възможен вариант за вторичен пакетаж, но се предпочита предимно за третично опаковане при дистрибуция. В модерната консервна промишленост стремежът към гарантиране на достатъчна здравина на опаковките все по-често се налага да се съчетава с глобалните тенденции към повишаване на екологичната пригодност и устойчивостта на пакетирането. За целта масово се намалява общият грамаж на вложения материал (предимно при полимерните материали) при същия или сходен дизайн на вторичния контейнер, а необработените влакна се заменят с рециклирани (post-consumer recycled, PCR), коекструдирани материали, полиетиленови ламинати и др. Отделните етапи при обединяването на единични консерви и кенове в пакети, кашони или стекове включват производство и монтаж на вторичната опаковка, поставяне на необходимия брой първични контейнери вътре, ако е необходимо – поставяне на вътрешни компоненти (разделители, скари и др.) и/или капаци, а накрая – запечатване. Последният етап може да включва дозиране и нанасяне на лепило, залепване със скоч лента или друго средство за затваряне на опаковката. При всички случаи отварянето от страна на крайния потребител, независимо дали е ръчно, с инструмент или посредством специално вложено в пакетажа приспособление (лента за издърпване, перфориран разрез и т. н.), трябва да позволява безопасно за продукта отстраняване на вторичната опаковка. Изборът между лепило или тиксо често се определя от фактори като наличното време за изсъхване, необходимата здравина, наличието на частици замърсители в средата, които могат да се залепят за откритите адхезивни материали и др. Следващият етап в процеса е палетизирането, като междувременно в технологичната линия могат да се позиционират различни станции за спомагателни операции като етикетиране, измерване, претегляне, сортиране, качествен контрол и др. Изборът на материал, технология и оборудване за вторично опаковане на консерви зависи не само от техните характеристики, но и от бюджета на предприятието, степента на интеграция на отделните операции, сроковете и възможностите за

RkJQdWJsaXNoZXIy Mzc3Mjk=