РЕКЛАМНА ПУБЛИКАЦИЯ

Галика, СП. ИНЖЕНЕРИНГ РЕВЮ - брой 8, 2017

РЕКЛАМНА ПУБЛИКАЦИЯ ГаликаSTUDER – истории с успешен край

Шлифоването на детайли с висока точност изисква перфектно взаимодействие на редица компоненти. Първият, разбира се, е шлифовъчната машина, следвана от прецизно контролираната климатична среда, в която тя работи.

FISCHER Spindle Group, швейцарска семейна компания със 75-годишен опит в производството на прецизни шпиндели, инвестира общо няколко милиона швейцарски франка и в двата компонента в основната си фабрика в Херцогенбухзее през 2014 г. Поставената цел е осигуряване на прецизност на основните шпинделни детайли - вал, втулка и лагерен фланец. За постигането й FISCHER изгражда нов, напълно климатизиран цех за прецизно шлифоване със секция за контрол на качеството на продукцията.

След като са преминали фина обработка и закаляване, детайлите постъпват за придаване на точната им геометрия чрез прецизно вътрешно, външно и цялостно шлифоване. Именно на този етап като дългогодишен и надежден партньор се включва STUDER с прецизните си шлифовъчни машини. През 2014 г. гамата машини е допълнена с универсалната външно-кръглошлифовъчна машина от последно поколение STUDER S141, на която могат да бъдат шлифовани с висока точност детайли O8 x 80 mm до O400 x 1000 mm с висока точност. Решаващ фактор за тази инвестиция е възможността за комбиниране на високопрецизни операции по вътрешно шлифоване, включително на конични повърхности, с операции по външно шлифоване, като изпълнението им се отличава с гъвкавост и висока повторяемост по отношение на толеранса.

FISCHER се нуждае от прецизна C-ос за производството на своите продукти, особено при шлифоване на резби. И тъй като компанията произвежда детайли в малки партиди, наравно с прецизността, късите времена за настройка и лекотата на операциите са решаващи аргументи за избора на STUDER S141.
В зависимост от модела, S141 е предназначена за детайли с дължина от 300, 700 или 1300 mm и тегло 250 kg. По отношение на размера, то целият диаметър в диапазон до 400 mm на обработвания детайл може да бъде шлифован. За да се даде възможност за прецизна обработка на детайли с такива размери, S141 е оборудвана с голямогабаритна, автоматично въртяща се маса, която гарантира стабилност.
Направляващата системата StuderGuide е оформена директно в машинното легло и осигурява висока прецизност, както и голям капацитет за натоварване за целия диапазон на скоростите.
В S141 е представена и нова концепция за силфон, която позволява на охлаждащата течност да се движи много по-добре, отколкото при конвенционалните силфони.
Шлифовъчната глава на S141 може да поеме до четири честотно управляеми шпиндела (включително два външношлифовъчни шпиндела) и има директно задвижване и хидравлична спирачка. STUDER, както винаги, обръща специално внимание и на енергийната ефективност. Чрез уплътняващия въздух на шпинделите и временното изключване на хидравличните агрегати, S141 използва около 20% по-малко енергия от предшествениците си.


"Независимо дали става дума за бързите настройки за различни дължини на валовете, които трябва да бъдат обработени директно в патронник или подпрени с люнет за бързото регулиране на позицията на работната глава или пък за бързото закрепване за единични бройки детайли - във всички случаи ние печелим от превъзходната работа на S141", заявяват от FISCHER.


Top