Интервю с новия директор на Шнайдер Електрик България - Андрис Барис

Начало > Интервю > Сп. Инженеринг ревю - брой 1, 2007

Вярваме, че ръстът ни ще се измерва с двуцифрени числа

Новият директор на Шнайдер Електрик България - Андрис Барис, пред сп. Инженеринг ревю

Господин Барис, бихте ли се представили пред читателите на сп. Инженеринг ревю?

Латвиец съм, на 46 години. Имам бакалавърска диплома по физика и математика със специалност радиофизика, както и магистърски дипломи по Бизнес администрация. Професионалната си кариера започнах през 1983 г. като радиоинженер в руската компания "Радиотехника" в Рига, Латвия. През 1993 г. се присъединих към финландската компания Ahlstrom OY. По-късно заемах различни мениджърски позиции в датската Lexel, където имах шанса да израсна като ръководител. През последните четири години ръководих бизнеса на Schneider Electric в балтийските държави. От 1 януари 2007 г. съм директор на Шнайдер Електрик България и отговарям за развитието на бизнеса на Schneider Electric в още седем държави в региона. Много съм горд от предоставената ми възможност, но осъзнавам, че това е голяма отговорност пред колегите ми.

В личен план съм щастливо женен за красива латвийка, с която имаме двама синове. Очакваме престоят ни в България да бъде съпроводен с вълнуващи преживявания в професионален и личен план.

Шнайдер Електрик България е сред най-силно представените компании на българския пазар за индустриални и сградни технологии. Сигурни сме, че браншът в момента силно се вълнува в каква посока ще поведете фирмата?

Основна заслуга за развитието на една компания има екипът й. Искрено вярвам в работата в екип. С мен в Шнайдер Електрик България работят още 75 специалисти. Моят капацитет е само 1/75 от целия интелектуален потенциал на екипа. Шнайдер Електрик България е преуспяваща компания - ръстът ни за миналата година е над 30%. Затова мисля, че най-вероятно не се нуждаем от драстични промени в момента. От друга страна, светът около нас постоянно се променя, а с него - и изискванията на клиентите ни. По тази причина, за да се развиваме, ние трябва да следваме промените в сегмента, в който работим. Вярвам, че бъдещето принадлежи на компании, които могат да предложат цялостни енергийно ефективно решения с високо ниво на автоматизация.

Дистрибуторите на компанията сигурно биха искали да разберат какви са вижданията за развитие на партньорската ви мрежа?

Партньорството е дълбоко залегнало понятие в търговската политика на компанията. Над 60% от бизнеса ни в България се осъществява чрез партньорски и дистрибуторски фирми. Бих искал да използвам предоставената ми възможност да благодаря на всички наши дистрибутори за изключителните резултати от сътрудничеството ни през 2006 г. Ние ценим високо лоялността ви, разчитаме на вас и вярваме, че 2007 г. ще бъде отлична като бизнес резултати.

Няколко български фирми произвеждат изделия по лиценз на Scnheider Electric. Как оценявате нивото на бизнес отношенията си с тях?

Производството на продукти по лиценз на Schneider Electric е част от партньорската ни политика. Чрез този подход обединяваме научно-изследователската и производствената дейност на компанията с местния инженерен опит, гъвкавост и близост до клиентите.

Компаниите, с които се конкурирате на европейските пазари, са представени в България и показват активност за отвоюване на по-голям пазарен дял. С какво ще отговори Шнайдер Електрик България на пазарните им амбиции?

Не разглеждаме конкуренцията като зло. Конкуренцията е двигател на развитието в полза на клиентите ни и в този смисъл е в наш интерес. Вярваме, че най-вече специалистите ни и пазарното ни поведение ще гарантират бъдещето на компанията, а не продуктите сами по себе си. В този смисъл, възнамеряваме да инвестираме в хората. Разработваме решения, които са в полза на клиентите ни и няма да ни ограничават до извършването на чиста продажба на продукти. Ще балансираме глобалната стратегия на компанията с местния опит и гъвкавост.

Кои са приоритетните пазарни ниши за Шнайдер Електрик България през настоящата година? Как виждате компанията в цифри и факти в началото на 2008 г.?

Ще инвестираме много усилия, за да запазим ръста в продажбите в областта на електроразпределението и индустриалния контрол. Ще заложим и на продуктовата ни гама в сферата на индустриалната и сградната автоматизация, както и на решенията за енергийна ефективност.

Относно цифрите, все още е много рано да се каже как ще приключи 2007 г. за нас. Все пак, разчитаме на добра година за партньорите ни и за нас самите и вярваме, че в края на 2007 година ръстът ни ще се измерва в двуцифрени числа.

Пожелаваме ви успех!

Благодаря ви. Желая на вас и вашите читатели вълнуваща и успешна 2007 година!

 
Top