Известни сме като компания с отворено и позитивно мислене

Начало > Интервю > Сп. Инженеринг ревю - брой 3, 2006

Йозеф Швайгхофер, директор на
Моеллер Електрик България, пред сп. Инженеринг ревю

Господин Швайгхофер, през последните години Moeller активизира политиката си по отношение на България. Как бихте оценили от днешна гледна точка бизнес възможностите, които предлага българският пазар?

Според мен, бизнес условията в страната ви са подобни на тези в другите източноевропейски страни. Икономическото развитие на България нараства с бързи темпове през последните няколко години и предвид предстоящото й приемане в Европейския съюз, очакваме в близко бъдеще бизнес климатът да продължи да се подобрява. Нещо повече, пазарът вече предлага добър потенциал за продукти с високо качество и клиентите все повече се стремят към него. Moeller предлага на потребителите пълна гама продукти в областта на ниското напрежение, предназначени за сгради и индустриални приложения.

Наскоро открихте търговска фирма в страната. Какви са плановете ви за развитие на структурата ви в България?

Да, наскоро основахме търговска дъщерна компания в София, офисът на която се намира в Бизнес Център Сердика. Плановете ни са да разширим нашето присъствие тук, съвместно с българските ни партньори. В допълнение, бих искал да отбележа, че имаме желанието да споделим с нашите клиенти опита, който вече имаме с други източноевропейски държави.

Редица ваши конкуренти разполагат с много добре развити дистрибуторски мрежи в България. Какво включват плановете ви в тази насока?

Основната причина за основаването на собствена компания в София е желанието ни да бъдем по-близо до клиентите ни в страната и до местния пазар. Обслужването на дистибуторите на Moeller вече ще бъде на много по-високо ниво. Ще предлагаме услуги, съобразени с конкретните нужди на нашите дистрибутори. Ние сме компания с отворено и позитивно мислене, разполагаме с малък и амбициозен екип и сме готови да посрещнем предизвикателствата на пазара заедно с българските ни партньори и клиенти.

Наличието и поддържането на богат асортимент от изделия на склад се приема като един от основните фактори за конкурентноспособност на даден пазар. Ще откриете ли склад е страната?

Да, разбира се, ние разполагаме със склад тук в България - в Бизнес Център Сердика в столицата. Мисля, че поддържането на достатъчно продукти на Moeller на склад в България и краткият срок на доставка ще бъде оценено от нашите клиенти. Ние ще поддържаме тук най-често използваните артикули, както и пълна гама изделия от основните ни продуктови групи.

В този ред на мисли, какво бихте казали по отношение на идеята да последвате примера на Schneider Electric и да изнесете производствената дейност тук?

Разбира се, аз ще бъда много горд, ако нашата търговска компания се представя на толкова добро ниво и условията в България са такива, че отговорните за това директори преценят, че съществуват необходимите предпоставки за откриване на фабрика. Но моята работа не касае вземането на такива решения, защото аз съм отговорен само за продажбите.

Как бихте дефинирали трите основни предимства на продуктите с марка Moeller?

Преди всичко аз съм сигурен, че високото качество на нашите продукти, съчетано с добра цена, е едно от основните ни предимства. Нещо повече, Moeller е известна в световен мащаб като иновационна компания и е символ на високо качество и удобство при работа. Сигурен съм, че има търсене и интерес към подобна комбинация и в България. На второ място, с откриването на собствен офис в България ние ще сме по-близо до пазара и ще можем да откликнем по-бързо на нуждите на нашите клиенти, да окажем своевременно техническа консултация и услуги, използвайки капацитета на нашите добре обучени служители. Освен това, както вече споменах, наличието на склад в България ще ни даде голяма гъвкавост по отношение на времето за доставка. Като цяло, бихме искали нашите дистрибутори да имат повече време за клиентите, а ние ще се грижим за тях.

Бихте ли открехнали завесата пред читателите ни по отношение на някой много иновативен продукт, чийто пазарен дебют предстои в европейски мащаб?

Разбира се, имаме доста нови продукти като X-comfort или X-patch от гамата ни за индустриална автоматизация, които не са представени в България към момента. Ще направим това стъпка по стъпка, когато преценим, че българският пазар е готов за тези технологии.
Новият Специален брой: Продукти и решения за енeргоспестяващо и устойчиво производство/2024

Специален брой: Продукти и решения за енeргоспестяващо  и устойчиво производство-2024

  ЧЕТЕТЕ БРОЯ ОНЛАЙН

ВСИЧКИ СТАТИИ | АРХИВ

ЕКСКЛУЗИВНО
Top