Семинар за LonWork

Начало > Събития > Сп. Инженеринг ревю - брой 3, 2007

Echelon и Уником Микросистеми представиха възможности на технологията

В края на февруари т.г. компанията Echelon, съвместно с българския си партньор Уником Микросистеми, бяха домакини на семинар, посветен на същността и приложението на технологията LonWorks. Гости на събитието, организирано в Интерпред в столицата, бяха специалисти от български и чуждестранни производствени и инженерингови фирми, прилагащи автоматизационната технология LonWorks в разработваните от тях продукти и системи. В рамките на семинара бяха дискутирани разнообразието от технически средства, възможности и ползи, които LonWorks предлага на разработчиците, интеграторите и крайните потребители.

Технологията LonWorks дава възможности за решаване на множество проблеми, свързани с проектиране, изграждане, инсталиране и контрол на мрежите за управление. LonWorks мрежите могат да обединяват до 32 000 устройства. Приложната им област покрива диапазона от супермаркети до петролни рафинерии, от самолети до ж.п. вагони, от лазерни установки до игрални автомати, както и от еднофамилни къщи до небостъргачи, заяви при откриването д-р Юрген Хертел, консултант в компанията разработчик на LonWorks - Echelon.

В отговор на въпроса какви са възможностите за по-широко използване на технологията LonWorks в страната, управителят на Уником Микросистеми инж. Орлин Кишкилов сподели: "Трудно е да се правят категорични прогнози на този етап, но, имайки предвид световния опит в използването на LonWorks, моите очаквания са за успешно утвърждаване на технологията на българския пазар". Сред приоритетните области за реализация на технологията г-н Кишкилов посочва сектора на комунално-битовите услуги. "Освен в традиционните автоматизирани системи в индустрията и в областта на сградната автоматизация, LonWorks намира приложение и в сфери като ядрена енергетика, транспорт, дистирибуция на горива и много други", допълва г-н Кишкилов.

Разпределена интелигентност

"LonWorks се използва от продуктите на хиляди фирми по целия свят. Към момента броят на инсталираните LonWorks устройства е над 50 милиона. В почти всеки индустриален сектор днес се наблюдава отлив от внедряване на централизирани системи и схеми за управление, разработка на отделните компании. Производителите използват готови чипове, операционни системи и части за изграждане на продукти, характеризиращи се с подобрена надеждност, гъвкавост, цена и производителност", допълни г-н Хертел. "Технологията LonWorks подпомага ускоряването на развойната дейност, осигурява икономии и предлага солидни технологични възможности за реализиране на отворени системи за управление", коментира причините за пазарното налагане на технологията инж. Орлин Кишкилов. "В мрежата, изградена по тази технология, няма нужда от централно управление или от управление от тип мастер/слейв. Интелигентни устройства, наречени "възли", комуникират помежду си, използвайки общ протокол. Всеки възел в мрежата има вградена интелигентност, която реализира този протокол и изпълнява контролни функции", поясни г-н Кишкилов.
Top