Българските металорежещи машини не отстъпват на европейските

Начало > Интервю > Сп. Инженеринг ревю - брой 1, 2008

Нишан Бъздигян,
управител на РАИС - Пазарджик,
пред списание Инженеринг ревю

Господин Бъздигян, имате смелостта да работите в машиностроителния бранш, който някои определят като отдавна "умрял". Защо се заехте с производствена дейност и то на машини?

Позволете ми да не се съглася с твърдението, че този бранш е умиращ. Вярно е, че имаше известен период на стагнация, но след 2000 година е налице сериозен подем. Много от българските машиностроителни заводи, които по една или друга причина бяха в застой и работеха със старо оборудване, вече го подменят. Те купуват нови машини от нас. Това са заводи, които са имали необходимата база, необходимия опит и необходимите традиции. Остава им само да обновят технологичния си парк, за да могат да произвеждат по съвременен начин.

Произвеждате фрезови и стругови машини с цифрово управление. Какъв е потенциалът за пазарната им реализация в страната?

Мога да кажа, че 80% от произвежданите от нас машини се реализират в България. Клиентите ни никак не са малко, преди всичко това са машиностроителни фирми, които произвеждат инструменти за щанцоване, шприцване и други машиностроителни изделия. Заявките ни непрекъснато растат.

В нашата производствена програма сега са заложени шест модела фрезови машини и два модела стругови машини. Всички те са конструирани при нас, от наши специалисти.

Машините ни имат добра реализация в страната. Като традиционни наши клиенти мога да посоча "Инхом-98", които имат седем наши машини, "Астроида" - Панагюрище - с 6 машини на РАИС, също "Метал" - Варна, "Елдом Инвест" и много други.

Как убеждавате потенциалните си клиенти да изберат металорежещи машини, произведени в България?

За всеки производител най-добре говори продукцията. Производството и реализацията на този тип продукти е по-специфично. За нас продажбата не е самоцел. Това е едно съвместно сътрудничество, защото клиентът инвестира в закупуването на оборудване, за да произвежда, и ние трябва да гарантираме, че тази машина ще работи и ще бъде експлоатирана пълноценно. А това е възможно само ако има качествен продукт и бърз и компетентен сервиз. За момента това е нашето предимство пред останалите в бранша.

Как са приети произведените от вас машини в други - по-близки или по-далечни от България, държави?

На международния пазар не гледаме добре на единични продажби в дадена страна. По принцип, първо осигуряваме сервиза и тогава започваме да продаваме. Всяка продажба на машина от нас е обезпечена с пуск и обучение, включени в цената на оборудването, както и консултиране - било то от гледна точка на програмиране или технология.

Продукцията ни отговаря на всички изисквания и РАИС се класира успешно като доставчик по европейските програми за насърчаване на малкия и средния бизнес. Нашите машини по технически възможности не отстъпват на европейските, а ценово са на доста по-добри позиции от тях.

Най-важното, с което изпреварваме останалите - това е нашият екип, който успяваме да съхраним повече от десет години. Държа да отбележа, че всички наши машини са конструирани от инженерния ни екип. Средно на около 6 месеца пускаме новоразработена машина.

Обикновено, преди да закупят дадена машина, клиентите искат да видят неин работещ вариант, по възможност най-близо до офиса на фирмата им. В този аспект ще развивате ли структурата си в страната?

За максимално удобство на клиентите си изградихме нов изложбен център на територията на фирмата в Пазарджик. Направихме го, за да осигурим по-добра възможност за демонстриране на предлаганите от нас машини и техните възможности, както и за обучение на клиентите.

Фирмата има амбицията да изгради във Варна, Пловдив и София три центъра, които едновременно да бъдат изложбени, да предлагат консултации, сервиз и поддръжка на продадени от нас машини.

С каква елементна база работите? От кои производители?

Нашите машини са изградени с прецизни направляващи и сачмено-винтови двойки на Bosch Rexroth Group и INA. Те са окомплектовани с последно поколение системи за ЦПУ и задвижвания , които се произвеждат от Fanuc, Япония. В състояние сме да удовлетворим и изискванията на клиенти, които желаят да притежават машини с други ЦПУ, например Siemens или Heidenhain.

Предпочитаме да влагаме елементи, за които има съответен сервиз в нашата страна или в страните, с които работим. Но елементната база, която влагаме в произвежданите от нас машини, е едната страна, другата - са инвестициите в постоянно обновяване на технологичното ни оборудване, както за производство, така и за контрол и конструиране на машините. Миналата година купихме три нови обработващи центри и на практика обновихме целия парк, с който произвеждаме корпусните детайли. За настоящата година също сме планирали инвестиции за обновяване на парка и на машините в измервателната лаборатория.
Новият Специален брой: Продукти и решения за енeргоспестяващо и устойчиво производство/2024

Специален брой: Продукти и решения за енeргоспестяващо  и устойчиво производство-2024

  ЧЕТЕТЕ БРОЯ ОНЛАЙН

ВСИЧКИ СТАТИИ | АРХИВ

Top