Bautech и Holinger с решения

Начало > Събития > Сп. Инженеринг ревю - брой 8, 2006

Компаниите изграждат пречиствателни станции в хранително-вкусовата промишленост

Две компании - немската Bautech Bull и швейцарската Holinger, обявиха сериозните си намерения да се включат активно в отворилата се пазарна ниша на технологии за пречистване на отпадни води от хранително-вкусовата промишленост. Бизнес плановете си Bautech Bull и Holinger оповестиха по време на бизнес закуска, организирана на 17 ноември 2006 г. в столичния хотел Кристал Палас. В сътрудничество двете компании ще предлагат комплексни решения за изграждане на пречиствателни станции в хранително-вкусовата промишленост, съобразени с най-високите европейски стандарти. Наред с това предоставят съдействие за намиране на източници за финансиране на проектите, стана ясно по време на събитието.

"От 1 януари 2007 г. всички производители ще бъдат задължени да обработват отпадните си води съгласно общоевропейските директиви за опазване на водите (Директива 91/271/ЕЕС и Директива 98/15/ЕЕС). Онези от тях, които не изградят съоръженията, ще бъдат затваряни, а продукцията им няма да бъде допусната на пазара след 2014 г., когато изтича преходният период", коментират организаторите на събитието."С членството на България в Европейския съюз местните фирми ще бъдат част от единен общоевропейски пазар, включващ 300 милиона потребители. За всички пазарни участници важат едни и същи правила. Това е голямо предизвикателство за компаниите от хранително-вкусовата промишленост, но е свързано и с изпълнението на редица задължения. Местните производители ще трябва да работят по стандартите, съобразно които се произвежда в Германия, Швейцария и всички страни-членки", заяви Ханс-Дитер Нойман, управляващ директор на Bautech Bull.

"Предложението ни е уникално, защото ние не просто изграждаме пречиствателни съоръжения, а подпомагаме клиентите си в намиране на финансови средства чрез контактите си с редица банки, европейски организации и финансови фондове", допълни г-н Нойман. "Три са основните програми на ЕС, по които производителите ще могат да кандидатстват за финансиране - Оперативната програма за опазване на околната среда, Оперативната програма за регионално развитие и отчасти Оперативната програма конкурентноспособност", поясни доц. д-р Мариана Борисова от Немско-българската индустриална търговска камара.
Top