инж. Георги Генчев - президент на Гемамекс

Начало > Лица > Сп. Инженеринг ревю - брой 5, 2005

Редица български специалисти по автоматизация свързват името на инж. Георги Генчев с дългогодишните му усилия за налагане на водещия японски производител на комплексни решения за автоматизация OMRON в страната. Георги Генчев е възпитаник на немската школа в инженерните науки. Завършил е Техническия университет в Дрезден, специалност Информационна техника, специализация Изчислителна техника. Подчертава, че свидетелство за нивото на немското висше техническо образование е дипломната му работа на тема "Многоадресна система за спътникова връзка на базата на псевдослучайни последователности", която след защитата е включена в реален космически проект. След дипломирането си през 1974 г., младият инженер се завръща в родния Русе, където осем години развива практически професионални умения и обучава студенти в катедра Изчислителна техника на ВТУ Ангел Кънчев във време, в което, както сам споделя, "електроизчислителната техника е силно перо от българския износ". Господин Генчев е сред ревностните сподвижници на движението ТНТМ (Техническо и научно творчество на младежта). Сред най-свидните професионални спомени от онези години нарежда трите си златни медала за постижения в техническото и научно творчество на младежта. Пред 1983 г. напуска Русе, за да създаде лаборатория по микропроцесорна техника към тогавашния Институт по мебели и обзавеждане в София. От няколкото предложения за работа, вече натрупалият професионален авторитет специалист избира тази, която му дава най-голяма свобода на реализация. Съдбоносна за професионалното развитие на г-н Генчев се оказва 1984 г., когато за първи път вижда PLC на OMRON. Запознава се в дълбочина с продуктовата гама и пазарната философия на OMRON, водейки от 1985 до 1990 г. курсове по програмируеми контролери към тогавашния Център за следдипломна квалификация на инженерите от индустрията. След икономическите промени в страната, през 1991 г. основава фирма Гемамекс, дистрибутор на OMRON, която ръководи и днес. Подчертава, че работи за прилагане на съвременните техническите и технологични достижения на OMRON в българската индустрия със сърце и душа.

Определям себе си като
умерен оптимист.
Професионалното утвърждаване е
важен елемент от понятието "твърда почва под краката".
Професионалната чест е
по-важната морална категория в нашия бизнес.
Авторитетът е въпрос на
комплексната изява на личността - знания, опит, морал и творческа активност. Когато го имаш в началото на кариерата си, не бива да го губиш впоследствие.
Занимавам се с бизнес в областта на автоматизацията, защото
най-добре се вписва в технологичния пробив, направен от човечеството в последния век.
Екипът ми
обича предизвикателствата на професията. Млад е и е разнороден личностно. Може да работи рутинно и едновременно с това да твори. Единен е по дух и може да побеждава.
Клиентът е
преди всичко партньор в полето на автоматизацията.
Лоялността към партньорите
може да е повратната точка за съвместния успех.
Бих дал втори шанс, ако
ответната страна го иска и го заслужава.
Немската школа в инженерните науки
учи на едно "Прави всичко без компромиси, по единствено правилния начин".
Нивото на българския инженер е
много по-добро от социалния му статус.
Науката и бизнесът за мен са
особено креативни, когато вървят "ръка за ръка".
Авторитетите в моя професионален живот
са много. Най-често съм търсил вдъхновение от някои постижения на изявени спортисти и музиканти. Навсякъде прецизността и упорството градят авторитети. В техниката е нужен също голям талант и организираност.
Избрах да правя бизнес в България, защото
тя е моята родина и е уникална в Европа по красота на природата и по човешки ресурс.
Културата в бизнеса е
необходимо условие, но го пълни със съдържание, ако другата страна отвръща с взаимност.
Професионалната ми мечта е
донякъде изпълнена. Работя за световния лидер в средствата за автоматизация OMRON. Ръководя успешна фирма, каквато е Гемамекс. Правили сме доста интересни проекти и живея с тръпката на всеки следващ.
Ако можех, бих променил
стойностната система на българския инженер към търсене на високо качество във всичко. Той има правото на по-високо самочувствие.
Цената на успеха
не търпи компромиси със съвестта и не бива да измества простите земни неща.
Парите
откакто са измислени от финикийците стимулират стопанския интерес, но също така и разрухата от войните. Бих пожелал на всички "И нека силата бъде с вас", за да ги печелите и получавате за добро.
Изразът "И ний сме дали нещо на света" в инженерната област
ми звучи достоверно, тъй като от ученик колекционирам български постижения в техниката. За съжаление, обикновено става въпрос за български таланти, работили в Америка и Западна Европа.
На младите си колеги желая
да не бягат от реалността във виртуалното пространство на компютрите си. Професията ни създава реални обекти. Много мечти могат да се осъществят чрез нея.
Бих си пожелал
да продължа да горя в бизнеса, който обичам, докато изгоря докрай.
Top