OMRON инвестира в лаборатория

Начало > Събития > Сп. Инженеринг ревю - брой 1, 2007

Модерното автоматизационно оборудване е на разположение и на български специалисти

Лабораторията, открита от OMRON в Университета в град Истанбул, Турция, за която ви съобщихме в брой 8/06 г. на сп. Инженеринг ревю ще се използва за обучение и на български клиенти на водещата японска компания. Лабораторията е оборудвана с най-модерните и съвременни достижения на индустриалната автоматизация, съобщи за сп. Инженеринг ревю инж. Георги Генчев, президент на фирма Гемемекс, дистрибутор на OMRON за България. Десет дни от всеки месец специалисти в областта на КИП и А от двете страни могат да се обучават по програмиране на програмируеми логически контролери, сензорни видеотерминали и задвижвания.

Новата лаборатория предлага големи възможности за интерактивно симулиране на управлението на различни производствени величини. Оборудвана е с модерни PLC-та от вида SYSMAC CJ1 и предлага 25 работни места. Специална част от лабораторията разполага с необходимите хардуерни и софтуерни средства за изграждане на реални приложения и демонстрации на нови технологии. Лабораторията е оборудвана и с необходимите стендове за лабораторни изпитания на продукти. "Допълнително, посетителите на лабораторията имат уникалния шанс да се запознаят на практика с

бъдещето на индустриалната автоматизация

включително със системи за автоматизация в областта на нанотехнологиите, лазери с висока разделителна способност, най-съвременни системи за идентификация, гъвкави и отворени концепции за управление на движение, advanced управление на процеси, модерни системи за безопасност и други", заявява в допълнение г-н Генчев.

"Политиката на OMRON в региона е насочена към създаване на такива лаборатории, включително и в българските технически висши учебни заведения. По-скромна като техническо оборудване лаборатория е оборудвана от OMRON в ТУ-София, филиал Пловдив, например. Предстои изграждане на подобна лаборатория и в други технически университети в страната. Лабораторията в Истанбул е създадена с цел обучение основно на специалисти от промишлеността, докато лабораториите с техника на OMRON в България са ориентирани към модернизиране на учебния процес. Важно е българските инженери да знаят, че политиката на OMRON в региона е трайно ориентирана към сътрудничество със специалистите от индустрията в областта на модерната автоматизация на машини и процеси", допълва той.

"Важна част от корпоративната култура на OMRON е да работи в полза на обществото. Образованието на младите хора е въпрос с голяма обществена значимост, тъй като в момента студентите напускат университета, без да са придобили практически опит. Новата лаборатория ще допринесе за промяната в настоящата ситуация", коментира откриването на лабораторията по автоматизация Доган Угур, генерален мениджър на OMRON Electronics в Турция.

 
Top