Тандем инвестира в реализирането на пакет от енергоспестяващи мерки

Начало > Във Фокус > Сп. Инженеринг ревю - брой 7, 2011

Тандем инвестира в реализирането на пакет от енергоспестяващи мерки

Месопреработвателна компания Тандем – В е създадена през 1993 г. Тя има богато продуктово портфолио от над 160 артикула в следните групи: сурови продукти, малотрайни колбаси, пушени деликатеси, печени деликатеси, шунки, трайни колбаси, сурово-сушени колбаси и деликатеси, пастети.

„През 2002 г. Тандем пуска в действие първото предприятие със собствена лаборатория в България разкриват от компанията. „Безопасността и качеството на храната се контролира посредством съвременно високотехнологично оборудване. Проби от продуктите се изследват допълнително и във външна акредитирана лаборатория. В завода се внедрява ERP-система, която гарантира стриктна отчетност и цялостна проследяемост на продукцията. Модерният бизнес софтуер позволява лесно оперативно и стратегическо управление и контрол на всеки етап от производството на продукцията.

През 2003 г. Тандем получава ветеринарно-санитарна оторизация за свободна търговия на европейския пазар. Компанията осъществява експорт в Германия, Испания, Кипър, Гърция, Белгия и други държави от ЕС”, споделят те.

През 2006 г. управителите на Тандем създават ферма Биологика за пасищно месодайно говедовъдство в полупланинската зона край севлиевското с. Дамяново. В началото на 2008 г. Тандем покрива изискванията на международния стандарт за качество и безопасност на храните IFS (International Food Standard). Всяка година предприятието преминава нов одит за повторното му покриване, уточняват от компанията.
В края на октомври 2008 г. Тандем открива специализирано предприятие за традиционни български сурово-сушени деликатеси и колбаси в Габрово. В завода се произвеждат характерни мезета като луканка, суджук, пастърма, филе „Елена” и др.
През 2007 г. Тандем пуска на пазара серия деликатеси с до 3% мазнини, които имат висока хранителна стойност, осигуряват на организма нужните белтъчини и са подходящи за консумация от хора, които спазват специален режим на хранене. „През 2010 г. Тандем инвестира в реализирането на Пакет от енергоспестяващи мерки чрез ЕСКО договор с Енемона. Проектът включва преминаване от дизелово гориво към
използване на природен газ за топлинните агрегати/котли; оползотворяване на отпадната топлина от хладилни машини; утилизация на топлината от димни газове и реконструкция на кондензна линия. От началото на т. г. започна периодът на мониторинг на резултатите от направените енергоспестяващи мерки. През февруари 2012 г. ще се отчетат данните от измерванията и ще бъде изготвен анализ, който ще покаже икономическите, екологичните и обществените ползи от реализацията на проекта. Предварителните проучвания показват, че с тези мерки ще бъдат спестени 50 т условно гориво за една година. Инвестицията ще се изплати за период от 2 до 2 години и половина”, очертават новостите, внедрени в производството, от Тандем.
Последната иновация, разказват от Тандем, е нова марка колбаси и деликатеси от екзотични видове месо. За края на т. г. е предвидено и пускането в действие на нова хладилна камера на завода на Тандем в София. Разширението има разгъната площ 500 кв. м.



Ключови думи: Тандем, хранително вкусова индустрия, България



Top