Загорка оптимизира производството си чрез програма за устойчиво развитие

Начало > Във Фокус > Сп. Инженеринг ревю - брой 7, 2011

Загорка оптимизира производството си чрез програма за устойчиво развитие

Загорка е водещ пивопроизводител, притежаващ в своето портфолио марки като Загорка, Ариана, Хайнекен, Desperados, Амстел, Ариана Тъмно, Старобърно и Столично Тъмно. Загорка има близо 110-годишна история, която води началото си от първата пивоварна, основана в Стара Загора през 1902. През 1994 год. компанията се присъединява към Хайнекен. "От този момент досега, Загорка е инвестирала над 110 млн. евро в модернизация и увеличаване на производството, като по този начин се превръща в най-модерната пивоварна в България.

Пивоварна Загорка се намира в Стара Загора, а администрацията на компанията – в София. Производството на бира Загорка започва през 1902 година. След Втората световна война пивоварната е обновена и отваря врати официално под името Загорка, такава, каквато съществува и днес. Пивоварната се разполага на обща площ от близо 93 дка и днес се нарежда сред най-модерните и високотехнологично оборудвани пивоварни в страната.

В днешно време голяма част от основните процеси в производството са автоматизирани”, коментират от компанията и допълват: „Разбира се, човешкият фактор е много важен и той присъства при контролирането на процесите и опосредстването им. Пример за автоматизация на процесите в нашата пивоварна намираме в пивопроизводство – там наскоро бе въведена система за транспорт на малц и нов филтър, но с това не се изчерпва всичко. В пакетирането разполагаме с мултимодулна етикетираща машина, специализирана система за повишаване на безопасността при работа с палетизиращи и депалетизиращи машини. Всичко е съсредоточено върху самодиагностика и контрол над изправността, за да се гарантира безопасна работна среда и високо качество на продукцията.”

„Компанията ни винаги е била водена от стремеж към качество, който се отразява както във всяка една от стъпките в производствения процес, така и в крайния продукт и отношението ни към потребителя”, категорични са от Загорка. „Ние сме първото предприятие от сектора на бързооборотните стоки в България и първата пивоварна компания от Централна и Източна Европа, чиято система за управление и контрол на качеството е сертифицирана по международния стандарт ISO 9001. Сертифицирането става факт през 1998 г. и оттогава регулярно се извършва ресертифициране. През ноември 2005 г. в компанията е въведена нова Интегрирана система за управление (ИСУ) на качество и околна среда ISO 14001:2004. Създаването, прилагането и поддържането на този стандарт има за цел предотвратяване замърсяването на околната среда, вследствие производствена и битова дейност на организацията в унисон със социално-икономическите потребности и европейските стандарти. През 2011 г. компанията е сертифицирана и по ISO 22000:2005 за безопасност на хранителните продукти”, информират те.

От компанията разкриват, че Загорка развива активно своята програма за устойчиво развитие „Създаваме по-добро бъдеще”, в която са заложени редица проекти, насочени към оптимизиране процесите с цел редуциране на използваната енергия и вода в производството.

Чрез система за мониторинг се проследява каква е консумацията на вода, електроенергия и топлинна енергия, за да се прецени къде може да се наложи оптимизиране на консумацията. Вследствие на тези цели, през 2010, в сравнение с 2005 за 1 hl бира сме използвали 32% по-малко термална енергия, 27% по-малко вода и 12% по-малко електричество. Повишаването на енергийната ефективност повлиява върху количеството CO2 емисии, които се отделят в атмосферата – през 2010 в сравнение с 2009, например, са генерирани 10% по-малко.

През тази и следващата година компанията инвестира в оптимизиране на складовите пространства и построяването на нови такива. Дългосрочният проект предвижда да бъдат увеличени възможностите за складиране на готова продукция и амбалаж, с което се цели повишаване капацитета и подобряване на логистиката в пивоварната. Това включва изграждане на нова площадка за амбалаж от една страна и построяване на нов склад за готова продукция от друга. Новият склад за готова продукция ще бъде сертифициран по BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method). „Новата придобивка на пивоварна Загорка ще бъде първата сграда, проектирана по този метод, сред 140-те пивоварни компании на Хайнекен, опериращи в над 70 страни по света, а също така и първата по рода си в България”, споделят с гордост от компанията. В момента протичат строителните процеси и по план складът ще влезе в експлоатация през април 2012.



Ключови думи: Загорка, хранително вкусова индустрия, България



ЕКСКЛУЗИВНО
Top