Заварени обемно-пластинчати топлообменници

Начало > ОВК > Статии > Сп. Инженеринг ревю - брой 4, 2006

Област на приложение, конструктивни и технически характеристики

През последните години бе разработена нова модификация пластинчати топлообменници, която се наложи в практиката под наименованието заварени обемно-пластинчати топлообменници, или Welded Plate Shell Heat Exchangers. Общ вид на такъв топлообменник е показан на фиг. 1. Топлообменникът е изграден от два съставни елемента. Корпусът на заварените обемно-пластинчати топлообменници е стоманен и може да бъде разглобяем (фиг. 1) или плътно заварен (фиг. 2). Изработва се от St3, St20 или неръждаема стомана AISI 316. Вътре в корпуса се разполага пластинчато тяло, чийто вход/изход се заваряват към капака на корпуса. Тялото е изградено от кръгли пластини (фиг. 3), които се свързват помежду си чрез периферна лазерна заварка. Материалите, от които се изработват пластините, могат да бъдат AISI 316, никел, титан и др. Към двата отвора са заварени щуцери вход/изход, а по периферията се монтират три дистанциращи пластини.

Пластинчатите топлообменници от тази модификация се изработват в широка гама типоразмери, които обхващат диапазона мощности от 6 kW до 6 000 kW. Заварени обемно-пластинчати топлообменници с мощност по-висока от 6 000 kW се изработват по индивидуална поръчка. Диаметърът на корпуса им варира от 200 до 1000 mm.

Специфичната конструкция на заварените пластинчати топлообменници позволява използването им с различни флуиди. Друга тяхна специфика е способността им да издържат на високо налягане до 100 bar по двата кръга на топлоносителя и широк температурен интервал от -200 до +950 °С. Работата на заварените пластинчати топлообменници при високи температури и налягания позволява да бъдат прилагани в специални топлотехнически системи с екстремни параметри. Счита се, че са особено подходящи за замърсени флуиди и мръсна пара. Замърсеният топлоносител протича в обемната част на топлообменника, а чистият - вътре в пластинчатото тяло. В хладилните системи топлообменниците с такава конструкция се използват успешно за изпарители и кондензатори. Друга област на приложение на заварените обемно-пластинчати топлообменници е в корабната индустрия, където се използват в системите за дестилация на питейна вода, а в химията - за топлообмен на агресивни флуиди (в неръждаемо изпълнение).


Вижте още от ОВКНовият Специален брой: Продукти и решения за енeргоспестяващо и устойчиво производство/2024

Специален брой: Продукти и решения за енeргоспестяващо  и устойчиво производство-2024

  ЧЕТЕТЕ БРОЯ ОНЛАЙН

ВСИЧКИ СТАТИИ | АРХИВ

Top